DBMS Questions and Answers

Multiple Choice Questions and Answers

Question 1 : The first generation of DBMS is represented by systems

(a) Hierarchical and CODASYL systems
(b) Relational model
(c) Network model
(d) None of the above

Answer : (a)

Question 2 : Data is a 

(a) Raw fact and figure
(b) Metadata
(c) Information only
(d) None of the above

Answer : (a)

Question 3 : An important deliverable of the data integration process is

(a) Information
(b) Metadata
(c) Design plan
(d) None of the above

Answer : (b)

Question 4 : Which of the following is correct

(a) Data + DBMS = Databases
(b) Data + Databases = DBMS
(c) Database + DBMS = Database system
(d) None of the above

Answer : (c)

Question 5 : A general mode for data use is

(a) Queries
(b) Transactions
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer : (c)

Question 6 : A repository of information about a database is known as a 

(a) Data Dictionary
(b) Distributed database
(c) File
(d) None of the above

Answer : (a)

Question 7 : DBA stands for –

(a) Database Access
(b) Database Administration
(c) Database Authority
(d) None of the above

Answer : (b)

Question 8 : The overall description of the database is known as

(a) Instance
(b) Schema
(c) Snapshot
(d) None of the above

Answer : (b)

Question 9 : How many schemas will be there per level, per database?

(a) One
(b) Three
(c) Two
(d) Four

Answer : (a)

Question 10 : Schema is same as an

(a) Extension of the database
(b) Intension of the database
(c) Subschema
(d) None of the above

Answer : (b)

Question 11 : ANSI-SPARC model consists of

(a) 2-layered model
(b) 4-layered model
(c) 3-layered model
(d) None of the above

Answer : (b)

Question 12 : Anything which exists and is distinguishable from one another is known as 

(a) Entity
(b) Attribute
(c) Relationship
(d) None of the above

Answer : (b)

Question 13 : The physical storage structures or devices could be changed without affecting the conceptual schema. This is known as 

(a) Physical data independence
(b) Logical data independence
(c) External data independence
(d) None of the above

Answer : (a)

Question 14 : DDL stands for

(a) Data domain language
(b) Data definition law
(c) Data definition language
(d) None of the above

Answer : (c)

Question 15 : Create, Alter and Drop are the examples of 

(a) DDL
(b) DML
(c) VDL
(d) SDL

Answer : (a)

Question 16 : PL/SQL is a 

(a) Non-procedural DML
(b) Procedural DML
(c) Formal Query Language
(d) None of the above

Answer : (b)

Question 17 : SQL, QBE, QUEL are the examples of 

(a) Formal Query Language
(b) Commercial query language
(c) DDL
(d) None of the above

Answer : (b)

Question 18 : Which of the following is true for a Data Sub Language (DSL)

(a) DSL = DDL + DML
(b) DSL = DDL – DML
(c) DSL = DDL + SDL
(d) None of the above

Answer : (a)

Question 19 : VDL stands for

(a) Very-small data language
(b) View data language
(c) View definition language
(d) None of the above

Answer : (c)

Question 20 : SQL stands for

(a) Small Query Language
(b) Structured Query Language
(c) Simple Query Language
(d) None of the above

Answer : (b)

Question 21 : SQL, Spreadsheets, Report Generators, Code Generators are the examples of 

(a) 3GL
(b) 4GL
(c) 5GL
(d) None of the above

Answer : (b)

Question 22 : GRANT and REVOKE are

(a) DDL
(b) DML
(c) DCL
(d) None of the above

Answer : (c)

Question 23 : A Complier that converts embedded DML statements to normal procedural calls is known as

(a) C++ complier
(b) DML compiler
(c) Embedded DML precompiler
(d) None of the above

Answer : (c)

Question 24 : IMS, IMB, system 2000, NOMAD are the examples of 

(a) Hierarchical model
(b) Relational model
(c) Network model
(d) None of the above

Answer : (a)

Question 25 : The term ‘relation’ was chosen by 

(a) Dr. Berry Boehm
(b) Dr. E.F. Codd
(c) Dr. Jacobson
(d) None of the above

Answer : (b)

Question 26 : Each row of data is known as a 

(a) Tuple
(b) Cardinality
(c) Degree
(d) None of the above

Answer : (a)

Question 27 : The number of tuples in a relation is known as 

(a) Cardinality
(b) Degree
(c) Modality
(d) Cardinality

Answer : (a)

Question 28 : An ER-model was introduced by 

(a) E.F. Codd
(b) P.P. Chen
(c) Constantine
(d) None of the above

Answer : (b)

Question 29 : The primary key of a weak entity needs to be formed. It is known as the 

(a) Discriminator or partial key
(b) Foreign key
(c) Weak key
(d) None of the above

Answer : (a)

Question 30 : The process of minimizing the differences between entities by identifying their common characteristics is known as 

(a) Specialization
(b) Generalization
(c) Multiplicity
(d) None of the above

Answer : (b)

Question 31 : The complement of Generalization is

(a) Specialization
(b) Relation
(c) Distribution
(d) None of the above

Answer : (a)

Question 32 : The process of compiling information on an object, there by abstracting a higher level object is known as 

(a) Specialization
(b) Generalization
(c) Aggregation
(d) None of the above

Answer : (c)

Question 33 : The relationship between a weak entity-set is called as the 

(a) Weak relationship
(b) Identifying relationship
(c) Connecting relationship
(d) Associative relationship

Answer : (b)

Question 34 : An ER-diagram shows the concepts of Specialization and Generalization are known as  

(a) Extended ER-diagrams
(b) Effective ER-diagrams
(c) Expanded ER-diagrams
(d) Enhances ER-diagrams

Answer : (d)

Question 35 : The need of EER diagram arises depending upon the 

(a) Nature of problem
(b) Nature of entities
(c) Preferences of the database designer
(d) None of the above

Answer : (d)

DBMS Questions and Answers

Relational Model, Language and Systems Questions and Answers

SQL Questions and Answers

Normalization Questions and Answers

Oracle Architecture Questions and Answers

Transaction Management Questions and Answers

Concurrency Control Techniques Questions and Answers

Recovery and Atomicity Questions and Answers

Buffer Management Questions and Answers

Object Oriented DBMS (OODBMS) Questions and Answers

Parallel Databases Questions and Answers

Web Databases Questions and Answers

Advanced Topics in DBMS Questions and Answers