Chromosomal Basis of Inheritance Questions and Answers

Chromosomal Basis of Inheritance MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. Term chromosome was coined by

  1. Hoffmeister
  2. Sutton
  3. Boveri
  4. Waldeyer

Q2. Chromosomes were first seen by

  1. Hoffmeister
  2. Waldeyer
  3. Strasburger
  4. Fleming

Answer:1

Q3. Chromosomes found in the salivary gland of drosophila is

  1. Lampbrush
  2. Polytene
  3. Supernumerary
  4. B-chromosomes.

Answer:2

Q4. Giant chromosome with a number of chromonemeta is

  1. Lampbrush chromosome
  2. Hetrochromosome
  3. Supernumerary chromosome
  4. Polytene chromosome

Answer:4

Q5. Lampbrush chromosomes occur in

  1. Salivary glands
  2. Lymph gland
  3. Cancer cells
  4. Oocytes

Answer:4

Q6. Chromosome ends are called

  1. Satellites
  2. Tellomeres
  3. Centromeres
  4. Kinetochore

Answer:2

Q7. Chromatid is

  1. One-half of chromosome
  2. Haploid chromosome
  3. Complete chromosome
  4. Duplicate chromosome

Answer:1

Q8. Centromere is that part of chromosome where

  1. Nucleoli are formed
  2. Crossing over takes place
  3. Chromatids are attached
  4. Nicking occurs

Answer:3

Q9. A chromosome with sub-terminal centromere is

  1. Acentric
  2. Acrocentric
  3. Metacentric
  4. Telocentric

Answer:2

Q10. A chromosome with centromere near the middle is

  1. Metacentric
  2. Sybmetacentric
  3. Acrocentric
  4. Telocentric

Answer:2

Q11. Puffs or balbiani rings in salivary gland chromosome are site of

  1. DAN replication
  2. DNA duplication
  3. RNA synthesis
  4. Protein synthesis

Answer:2

Q12. Chromosome theory of inheritance was proposed by

  1. Sutton (1902)
  2. Boveri (1902)
  3. Both 1 and 2
  4. Correns(1909)

Answer:3

Q13. More than 200 chromosomes occur in

  1. Chicken
  2. Dog
  3. Amoeba
  4. Gorilla

Answer:3

Q14. Drosophila has four homologous pairs of chromosome. What is the number of linkage group in this animal?

  1. 4
  2. 2
  3. 8.
  4. Uncertain

Answer:4

Q15. Gene for colour blindness in man is located on

  1. X-chromosome only
  2. Y-chromosome only
  3. Either X-chromosome or Y-chromosome
  4. Both X and Y chromosome

Answer:1

Q16. A colour blind daughter may be born if the

  1. Father is normal and mother is colour blind
  2. Father is colour blind and mother is normal
  3. Father is normal and mother is carrier
  4. Father is colour blind and mother is carrier

Answer:4

Q17. A somatic cell in human male contains

  1. No gene on sex chromosome
  2. Only one sex linked gene for each character
  3. Two genes for every sex linked character
  4. Genes on only on sex chromosomes

Answer;2

Q18. A normal woman is married to a colour blind man. The children are expected to be

  1. All normal
  2. 50% sons are colour blind
  3. All daughters are normal but carrier whereas all sons are normal phenotypically as well as genotypically
  4. 50% daughters are colour blind

Answer:3

Q19. Which of the following dieses is sex linked?

  1. Colour blindness
  2. Malignancy
  3. Hepatitis
  4. Lukemia

Answer:1

Q20. The genes for the eye colour and size of the wing in drosophila are located on the same chromosome. They can be separated by

  1. Non-disjunction
  2. Crossing over
  3. Hybridisation
  4. Not be separated at any stage

Answer:2

Q21. A colour blind son is born to a normal parents. It shows that

  1. The father was hetrozygous for colour blindness
  2. The mother was hetrozygous for colour blindness
  3. The mother was genotypically homozygous
  4. Both parents carried a recessive gene for the disorder

Answer:3

Q22. Chromosomal constitution in human female can be best written as

  1. 46
  2. 44+2
  3. 44A+XX
  4. 44A+XY

Answer:3

Q23. The sex linked characters are those

  1. Which are related to sexual physiology
  2. The genes of which are present on the sex chromosomes
  3. Which appear either in male and female
  4. Which are controlled by sex hormones

Answer:2

Q24. Chromosomes other than sex  chromosomes are called

  1. Autosomes
  2. Heterosomes
  3. Karyosomes
  4. None of the above

Answer:1

Q25. If the crossing over had occurred at two strand stage in neurospora the ascospores would be arranged in

  1. 1-1 position
  2. 2-2 position
  3. 4-4 position
  4. None of these

Answer:3

Q26. Complete linkage is found in

  1. Birds
  2. Snakes
  3. Female drosophila
  4. Male drosophila

Answer:4

Q27. In most of the higher unisexual animals there is one chromosomal pair which is not identical in two sexes , these are called

  1. Non homologous chromosomes
  2. None identical chromosomes
  3. Non compatible chromosomes
  4. Sex chromosomes

Answer:4

Q28. The to diverse disciplines of cytology and genetics were correlated by

  1. Muller
  2. Morgan
  3. Bridges
  4. Tschermak

Answer:3

Q29. Linkage group is defined as

  1. All the linked genes of a chromosomal pair
  2. Different groups of genes present on different chromosomes
  3. All the genes located on the same chromosome
  4. None of the above

Answer:1

Q30. Linkage in drosophila was reported by

  1. Mendel
  2. Correns
  3. Morgan
  4. None of these

Answer:3

Q31. Phenomenon which works opposite to the linkage is

  1. Independent assortment
  2. Crossing over
  3. Segregation
  4. Mutation

Answer:2

Q32. When two genes are situated very close to one another at a chromosome

  1. The percentage of crossing over between them is very high
  2. Hardly any cross overs are produced
  3. No crossing over can take place
  4. Only double Cross overs can occur between them

Answer:2

Q33. Greater is the distance between the two genes on chromosome

  1. Greater is the linkage strength
  2. Lesser is the linkage strength
  3. Linkage strength remains unchanged
  4. There is no relationship between the two

Answer:2

Q34. Crossing over occurs at

  1. Single strand stage of chromosomes during prophase
  2. 2 strand stage during zygotene
  3. Four strand stage of Pachytene
  4. Metaphase II of meiosis

Answer:3

Q35. The term coupling and repulsion signify the same phenomenon which is termed

  1. Synapsis
  2. Disjunction
  3. Linkage
  4. Non disjunction

Answer:3

Q36. The linked characters would always inherit together till they are

  1. Delinked due to segregation
  2. Mask by dominance
  3. Mutated
  4. Separated due to crossing over

Answer:4

Q37. White eyed and long wind male drosophila was crossed to a vestigial winged  red eyed female.  The two characters are linked in this animal when a female F1  was just crossed the F2 generation produced

  1. Mostly white eyed with long wings
  2. Mostly red eyed with vestigial wings
  3. Mostly white eyed with long wings and red eyed with vestigial wings
  4. All white eyed and vestigial winged

Answer:3

Q38. A haemophilic man marries a normal women, what is the probability of the disease in the grandchildren in case the daughter marries a normal man

  1. All grandsons would be haemophilic and granddaughters normal
  2. 50% of grandsons are hemophilic other grandchildren are normal
  3. Only granddaughters would be haemophilic
  4. All grandchildren would be haemopgilic

Answer:2

Q39. Colour blind man marries abnormal woman whose father was colorblind what percentage of children is expected to be colour blind

  1. 25%
  2. 50%
  3. 75%
  4. 100%

Answer:2

Q40. Mendel did not get any linkage in his experiments on pea , one of the reasons was that

  1. He did not keep an exact record
  2. There is no linkage in pea
  3. He did not have means to detect linkage
  4. All the 7 characters selected by him were present on different chromosomes or showed 50% crossovers

Answer:4

Q41. The genes of different traits located on different loci on the same chromosome are

  1. Alleles
  2. Linked
  3. Pleiomorphic
  4. Mutated

Answer:2

Q42. In four o’clock plant normal leaves A and veriegated leaves B occur in different plants,  if B male is crossed with A  female the hybrid has normal lives but when B female is crossed with A male  the hybrid has veriegated leaves , it is a case of

  1. Mutation
  2. Cytoplasmic inheritance
  3. Complementary genes
  4. Supplementary genes

Answer:2

Q43. Crossing over occurs between

  1. Two non sister chromatids of a homologous pair of chromosomes
  2. Two chromatids of any chromosomes
  3. Two chromatids of same chromosome
  4. All the foregoing

Answer:1

Q44. Neurospora crassa is widely used in genetic studies because of all the following except one

  1. It is a haploid plant and mutations can be easily detected
  2. It can be easily cultured
  3. Life cycle short
  4. Sports are not affected by mutagenesis

Answer:4

Q45. The frequency of crossing over would be higher if

  1. Two genes are located closely
  2. Two genes are far apart on a chromosome
  3. Two genes are not located on the same chromosome
  4. None of the above

Answer:2

Q46. Mendelian recombinations are due to

  1. Mutation
  2. Linkage
  3. Crossing over
  4. Independent assortment of characters

Answer:4

Q47. The blue green algae and bacteria contain

  1. One linkage group
  2. Two linkage groups
  3. Three linkage groups
  4. None of the above

Answer:1

Q48. Which one of the following character in man is controlled by a recessive gene?

  1. Colour blindness
  2. Woolly hair
  3. Brachydactyly
  4. Curly hairs

Answer:1