Chemical Coordination Questions and Answers

Chemical Coordination MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. Hormones are produced by

  1. Exocrine glands
  2. Endocrine glands
  3. Holocrine glands
  4. Apocrine glands

Answer: 2

Q2. An organ where a hormone shows its effect is called

  1. Effector
  2. Target
  3. Initiator
  4. Terminator

Answer: 2

Q3. Thyroid is

  1. A bone in thorax
  2. A waste material produced in intestine
  3. An endocrine gland located at the base of the neck
  4. An endocrine gland located near the kidneys

Answer: 3

Q4. A heterocrine gland is one which

  1. Has two distinct parts
  2. Serves a double function of exocrine and endocrine gland
  3. Produces two types of hormones
  4. Occurs in two places

Answer: 2

Q5. The primary target of the hormones of hypothalamus is

  1. Pineal gland
  2. Thymus
  3. Pituitary
  4. Testis

Answer: 3

Q6. The releasing hormones are produced by

  1. Testis
  2. Pancreas
  3. Pituitary
  4. Hypothalamus

Answer: 4

Q7. The organ which was considered vestigial till recently but now confirmed to be endocrine gland is

  1. Thymus
  2. Pancreas
  3. Pineal
  4. Pituitary

Answer: 3

Q8. The disease diabetes mellitus is the result of

  1. Undersecretion of insulin
  2. Undersecretion of thyroxine
  3. Undersecretion of oestrogen
  4. None of the above

Answer: 1

Q9. What will happen if the thyroid is removed from a tadpole

  1. The tadpole will grow into a dwarf frog
  2. The larva will produce giant frog
  3. It will continue indefinitely in larval stage
  4. The larva will die

Answer: 3

Q10. Deficiency of iodine in food or water leads to

  1. Colour blindness
  2. Simple goiter
  3. Ophthalmic goiter
  4. None of these

Answer: 2

Q11. Islets of Langerhans are present in

  1. Brain
  2. Stomach
  3. Ovary
  4. Pancreas

Answer: 4

Q12. The hormone insulin is secreted by

  1. Hypothalamus
  2. Thymus
  3. β cells of islets of Langerhans
  4. pituitary

Answer: 3

Q13. Adrenal cortex produces aldosterone when stimulated by

  1. Pituitary
  2. Hypothalamus
  3. A peptide called angiotensin present in the blood plasma
  4. Thyroid

Answer: 3

Q14. Which of the following statement is false about diabetes

  1. It is the result of deficiency of insulin
  2. Blood has excess of glucose
  3. Cells fail to pick up glucose from blood
  4. More sugar is burnt in the body of a diabetic than of a normal person

Answer: 4

Q15. The male sex hormone is called

  1. Vasopressin
  2. Gonadotropic hormone
  3. FSH
  4. Testosterone

Answer: 4

Q16. Which hormone produces calorigenic effect  in the body

  1. Adrenalin
  2. FSH
  3. Growth hormone
  4. Thyroxine

Answer: 4

Q17. The hormone which reduces the sodium loss through urine and sweat is

  1. Calcitonin
  2. Aldosterone
  3. Parathormone
  4. Vasopressin

Answer: 2

Q18. The hormone which brings about characteristic changes in male at puberty is called

  1. Testosterone
  2. Androgen
  3. Follicle stimulating hormone
  4. None of these

Answer: 1

Q19. Dwarfism is a hormonal disorder due to

  1. Deficiency of thyroxine secreted by the thyroid
  2. Excess of thyroxine
  3. Deficiency of STH produced by the pituitary
  4. Deficiency of thyroxine and GH

Answer: 3

Q20. Renin is

  1. An enzyme present in the gastric juice of mammals
  2. A substance excreted through the kidney
  3. A protein produced by some cells present in the cortex of kidney
  4. None of these

Answer: 3

Q21. Epinephrine is secreted from

  1. Adrenal medulla and decrease heart beat
  2. Adrenal medulla and increase heart beat
  3. Pancreas and increase heart beat
  4. Pancreas and decrease heart beat

Answer: 2

Q22. Function of ACTH is to

  1. Stimulate pituitary
  2. Stimulate the adrenal cortex to produced hormones
  3. Suppress the activity of adrenal cortex
  4. Stimulate thyroid

Answer: 2

Q23. If a person happens to take large amount of water, the amount of ADH in blood will

  1. Increase
  2. Decrease
  3. First increase then decrease
  4. Will remain unchanged

Answer: 2

Q24. Luteinizing hormone (LH) in female

  1. Helps in the appearance of secondary sexual characters
  2. Stimulates ovary to secrete oestradiol
  3. Helps in release of the ovum from the ovary
  4. Control the blood pressure

Answer: 3

Q25. Corpus luteum produces

  1. Progesterone
  2. Cortisol
  3. Oestradiol
  4. Testosterone

Answer: 1

Q26. The excessive amount of calcium is regulated by

  1. Thyroxine
  2. Calcitonin
  3. Epinephrine
  4. Progesterone

Answer: 2

Q27. The hormone which regulates the growth and metamorphosis in frog is

  1. Adrenalin
  2. Insulin
  3. Thyroxine
  4. Cortisol

Answer: 3

Q28. Deficiency of the adrenal cortex activity leads to

  1. Cushing disease
  2. Conn’s syndrome
  3. Addison’s disease
  4. Simmond’s disease

Answer: 3

Q29. Which hormone stimulates the gastric glands to release the gastric secretion

  1. Enterogastrone
  2. Gastrin
  3. Pancreozymin
  4. Cholecystokinin

Answer: 4

Q30. Secretion of gastric juice is stopped by

  1. Gastrin
  2. Secretin
  3. Enterogastrone
  4. Cholecystokinin

Answer: 3

Q31. Testosterone is secreted by

  1. Leydig cells
  2. Sertoli cells
  3. Spermatogonia
  4. Both A and B

Answer: 1

Q32. Adrenocorticotropin is a hormone which is produced from

  1. Pituitary
  2. Adrenal
  3. Thyroid
  4. Adrenal medulla

Answer: 1

Q33. Acromegaly is the result of

  1. Hypersecretion of GH in children
  2. Hypersecretion of GH in adults
  3. Hypersecretion of GH
  4. Deficiency of vitamin D

Answer: 2

Q34. The hormone which darkens the skin of frog is

  1. Insulin
  2. Oestrogen
  3. Melanocyte stimulating hormone
  4. None of these

Answer: 3

Q35. While dwarfs and cretins are somewhat of the same height, the main difference is that

  1. Dwarf have normal intelligence while cretins do not
  2. Cretins are mentally deranged
  3. The head of cretin is especially large
  4. The dwarf have elongated chin

Answer: 2

Q36. Pars nervosa is a part of

  1. Brain
  2. Spinal cord
  3. Pituitary gland
  4. Pineal gland

Answer: 3

Q37. Relaxin is secreted by

  1. Corpus luteum
  2. Pituitary
  3. Pineal
  4. Ovary

Answer: 1

Q38. Integration system in the body is

  1. Nervous system
  2. Endocrine system
  3. Circulatory system
  4. Nervous and Endocrine system

Answer: 4

Q39. Under-secretion of thyroxine in children causes

  1. Acromegaly
  2. Cretinism
  3. Goitre
  4. Addison’s disease

Answer: 2

Q40. Blood pressure is controlled by

  1. Adrenal
  2. Thyroid
  3. Thymus
  4. Corpus luteum

Answer: 1

Q41. Correct hormonal sequence in the case of menstruation is

  1. Estrogen, FSH, Progesterone
  2. Estrogen, Progesterone, FSH
  3. FSH, Progesterone, Estrogen
  4. FSH, Estrogen, Progesterone

Answer: 4

Q42. Melatonin and serotonin, recently reported hormones are secreted by

  1. Thymus
  2. Pineal
  3. Thyroid
  4. Adrenal

Answer: 2

Q43. Which one is related to the production of lymphocytes and antibodies

  1. Thymus
  2. Thyroid
  3. Adrenal
  4. Pituitary

Answer: 1

Q44. A patient who excretes large quantity of sodium in urine has

  1. Diseased adrenal medulla
  2. Diseased adrenal cortex
  3. Diseased pancreas
  4. Diseased thymus

Answer: 2

Q45. Chorionic gonadotropic hormone is secreted by

  1. Ovary
  2. Pituitary
  3. Uterus
  4. Placenta

Answer: 4

Q46. Which ovarian hormone is proteinaceous

  1. Estradiol
  2. Progesterone
  3. Relaxin
  4. Human chorionic gonadotropin

Answer: 3

Q47. Human male sex hormone or androgen present in urine of males is

  1. Testosterone
  2. Andostenedione
  3. Dehydroepiandrosterone
  4. Androsterone

Answer: 4

Q48. Besides testes, androgens are also produced by

  1. Thyroid
  2. Thymus
  3. Adrenal medulla
  4. Adrenal cortex

Answer: 4

Q49. STH (somatotrophic hormone) is also known as

  1. TSH
  2. LTH
  3. ADH
  4. GH

Answer: 4

Q50. What is the other name of vasopressin

  1. ADH
  2. ACTH
  3. LH
  4. FSh

Answer: 1