Cell Division Questions and Answers

Cell Division MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. Cell division was first studied by

  1. Leeuwenhoek
  2. Virchow
  3. Prevost and Dumas
  4. Flemming

Answer: 3

Q2. Who found that new cells develop from pre-existing cells

  1. Remak
  2. Virchow
  3. Prevost and Dumas
  4. Strasburger

Answer: 1

Q3. Cell lineage theory was proposed by

  1. Strasburger
  2. Virchow
  3. Winiwater
  4. Van Beneden

Answer: 2

Q4. Nucleus develops from a pre-existing nucleus. The finding was made by

  1. Farmer and Moore
  2. Winiwater
  3. Sutton
  4. Strasburger

Answer: 4

Q5. A mitogen of plant origin is

  1. Colchicine
  2. Epidermal growth factor
  3. Cytokinin
  4. Lymphokine

Answer: 3

Q6. A mitogen of plant origin is

  1. Cyanide
  2. Azide
  3. Chalone
  4. Platelet derived growth factor

Answer: 4

Q7. Which one is not a mitogen

  1. Epidermal growth factor
  2. Platelet derived growth factor
  3. Lymphokine
  4. None of the above

Answer: 4

Q8. Colchicine is

  1. Mitotic poison
  2. Prophase poison
  3. Cytokinesis poison
  4. None of the above

Answer: 1

Q9. Colchicine prevents

  1. Inter phase
  2. Completion of metaphase
  3. Condensation of chromosomes
  4. Replication of chromosomes

Answer: 2

Q10. Autumn Crocus is source of

  1. Azides
  2. Chalones
  3. Colchicines
  4. Cytokinin

Answer: 3

Q11. Which one induces cell division

  1. Critical decrease in surface volume ratio
  2. Critical decrease in nucleocytoplasmic or Kernplasma ratio
  3. Both A and B
  4. Decrease in cell size

Answer: 3

Q12. The term mitosis was introduced by

  1. Watson and Crick
  2. Beadle and Tatum
  3. Farmer and Moore
  4. Flemming

Answer: 4

Q13. Abnormal unlimited and uncontrolled cell division results in

  1. Pleurisy
  2. Cancer
  3. Tumor
  4. Asphyxia

Answer: 3

Q14. Colchicine results in doubling of chromosome number because of

  1. Non formation of spindle
  2. Double replication of chromosomes
  3. Non pairing of chromosomes
  4. Splitting of chromosomes

Answer: 1

Q15. Generation time represents period of

  1. Cell cycle
  2. Inter phase
  3. M-phase
  4. S-phase

Answer: 1

Q16. Which one is the longest phase of cell cycle

  1. Prophase
  2. Telophase
  3. G1-phase
  4. G2-phase

Answer: 3

Q17. Invisible stage of M-phase is

  1. G1-phase
  2. S-phase
  3. G2-phase
  4. G0-phase

Answer: 2

Q18. Inter mitosis is

  1. Stage between meiosis I and  meiosis II
  2. Stage between two mitotic divisions
  3. Inter phase
  4. Both B and C

Answer: 4

Q19. Which one is stored in G1– phase

  1. ATP
  2. Tubulin
  3. Histone
  4. All the above

Answer: 1

Q20. Centriole replication occurs in

  1. Early prophase
  2. G1-phase
  3. S-phase
  4. G0-phase

Answer: 3

Q21. Post-mitotic phase is

  1. G0-phase
  2. G1-phase
  3. S-phase
  4. G2-phase

Answer: 2

Q22. Cell cycle was discovered by

  1. Farmer and Moore
  2. Prevost and Dumas
  3. Howard and Pelc
  4. Remak

Answer: 3

Q23. Decision of G0-phase occurs

  1. Towards the end of G1-phase
  2. Before middle of G1-phase
  3. At the end of telophase
  4. Towards end of cytokinesis

Answer: 2

Q24. Which specific protein is formed in G2-phase

  1. Histone
  2. DNA-polymerase
  3. Scaffold proteins
  4. Tubulin

Answer: 4

Q25. The stage at which DNA/chromosome replication occurs is

  1. Prophase
  2. Inter phase
  3. Metaphase
  4. Previous telophase

Answer: 2

Q26.Each cell grows during the cell cycle in

  1. Inter phase
  2. Prophase
  3. Metaphase
  4. Anaphase

Answer. 1

Q27. The cell size doubles in a stage of cell cycle called

  1. M
  2. G2
  3. S
  4. G1

Answer: 4

Q28. The decision for cell division is taken

  1. Before the start of prophase
  2. G1-phase
  3. S-phase
  4. G2-phase

Answer: 2

Q29. Chromatin fibres are observed only the

  1. Prophase
  2. Metaphase
  3. Telophase
  4. Inter phase

Answer: 4

Q30. Chromosome replication occurs during

  1. Metaphase
  2. S-phase
  3. Anaphase
  4. G2-phase

Answer: 2

Q31. It is very difficult to stop cell division when the cell has entered

  1. G1-phase
  2. G2-phase
  3. S-phase
  4. Prophase

Answer: 3

Q32. At the time of fission, meganucleus of paramecium undergoes

  1. Dispersion
  2. Mitosis
  3. Amitosis
  4. Budding

Answer: 3

Q33. Amitosis occurs during cell division in

  1. Foetal membranes
  2. Endosperm
  3. Cartilage cells
  4. All the above

Answer: 4

Q34. The division in which chromosomes do not differentiate is

  1. Amitosis
  2. Free nuclear division
  3. Intra nuclear division
  4. All the above

Answer: 1

Q35. Amitosis was discovered by Remak in

  1. 1841
  2. 1855
  3. 1880
  4. 1905

Answer: 2

Q36. Dividing animals cells become nearly rounded in

  1. Inter phase
  2. Early prophase
  3. Late prophase
  4. Metaphase

Answer: 2

Q37.When do viscosity and refractivity of cytoplasm increase

  1. G1– phase
  2. S-phase
  3. Prophase
  4. Metaphase

Answer: 3

Q38. Congression occurs during

  1. Early prophase
  2. Late prophase
  3. Early metaphase
  4. Late metaphase

Answer: 3

Q39. In mitotic metaphase the limbs of the chromosomes occur

  1. On the equator
  2. In different directions
  3. In divaricate condition
  4. All the above

Answer: 2

Q40. Phase of shortest duration is

  1. Prophase
  2. Metaphase
  3. Anaphase
  4. S-phase

Answer: 3

Q41. In animal cytokinesis, cleavage occurs with the help of

  1. Microtubules
  2. Spindle fibres
  3. Microfibrils
  4. Microfilament

Answer: 4

Q42. A mid body is formed during

  1. Animal cytokinesis
  2. Plant cytokinesis
  3. Metaphase
  4. Both A and B

Answer: 1

Q43. After mitosis, the number of chromosomes in the daughter cells shall be

  1. One fourth of parent cell
  2. One half of parent cell
  3. Twice of the parent cell
  4. Same as the parent cell

Answer: 4

Q44. The centromere does not divide till the end of metaphase. This is important because centromere

  1. Is connected with nuclear envelope
  2. Produces spindle fibres
  3. Contains genes that control prophase and metaphase
  4. Holds the replicated DNAs together

Answer: 4

Q45. Microtubules appearing around centriole pair in the beginning of prophase in animal cells from

  1. Spindle
  2. Aster
  3. Spindle pole
  4. Chromosome fibres

Answer: 2

Q46. The stage at which cytokinesis begins in plant cells in

  1. Anaphase
  2. Telophase
  3. G0 phase
  4. Inter phase

Answer: 1

Q47. The stage at which cleavage or cytokinesis begins in animal cells is

  1. Anaphase
  2. Telophase
  3. G0 phase
  4. Inter phase

Answer: 1

Q48. A circle of vesicles appears at the equator of spindle towards the end of anaphase. It will form

  1. Cleavage furrow
  2. Phragmoplast
  3. Cell plate
  4. Middle lamella

Answer: 3

Q49. The correct sequence of different phases of mitosis is

  1. Anaphase → Metaphase → Prophase → Telophase → Inter phase
  2. Inter phase → Telophase → Metaphase → Anaphase → Prophase
  3. Metaphase → Anaphase → Telophase → Prophase
  4. Inter phase → Prophase → Metaphase → Anaphase → Telophase

Answer: 4

Q50. Which one of the organelles is responsible for the formation of aster in cell division

  1. Ribosome
  2. Centrosome
  3. Lysosome
  4. Chromosome

Answer: 2

Q51. Region of chromosome where force is exerted during chromatid separation is

  1. Telomere
  2. Centromere
  3. Chromomere
  4. Chromonemata

Answer: 2

Q52. Separation of chromosome daughters takes place at

  1. Telophase
  2. Metaphase
  3. Anaphase
  4. Prophase

Answer: 3

Q53. Mitosis takes place in

  1. All types of cells expect those involved in gamete formation
  2. Gonads
  3. Axillary buds situated near the apical bud
  4. Cells of mature leaf

Answer: 1

Q54. Plant and animal cell divisions differ in

  1. Cell plate
  2. Prophase
  3. Telophase
  4. Metaphase

Answer: 1

Q55. Cytoplasmic structures involved in cell division are

  1. Mitochondria
  2. Ribosomes
  3. Lysosomes
  4. Centrioles

Answer: 4

Q56. Which one occurs once in life cycle

  1. Replication
  2. Replication of chromosomes
  3. Meiosis
  4. Mitosis

Answer: 3

Q57. Bouquet stage occurs during

  1. Leptotene
  2. Zygotene
  3. Pachytene
  4. Diplotene

Answer: 1

Q58. Synapsis of homologous chromosomes was first observed by

  1. Winiwater
  2. Montgomery
  3. Johanssen
  4. Zickler

Answer: 2

Q59. Synaptinemal complex is found associated with

  1. Paired meiotic chromosomes
  2. Lampbrush chromosomes
  3. Polytene chromosomes
  4. Mitotic chromosomes

Answer: 1

Q60. The transition between meiosis I and meiosis II is

  1. Inter phase
  2. Inter kinesis
  3. Telophase
  4. Prophase

Answer: 2