Body Fluids Circulation Questions and Answers

Body Fluids Circulation MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. Mammalian heart is

  1. Neurogenic
  2. Myogenic
  3. Digenic
  4. None of the above

Answer: 2

Q2. Agranulocytes are

  1. Eosinophils
  2. Neutrophils
  3. Basophils
  4. None of the above

Answer: 4

Q3. Granulocytes are

  1. Acidophils
  2. Lymphocytes
  3. Monocytes
  4. None of the above

Answer: 1

Q4. Lymph is without

  1. Leucocytes
  2. Plasma
  3. Erythrocytes
  4. None of the above

Answer: 3

Q5. Blood does not contain

  1. Calcium
  2. Prothrombin
  3. Fibrinogen
  4. Elastin

Answer: 4

Q6. Ventricle is thick walled as compared to auricle, because

  1. It is present on the posterior side
  2. It is to pump blood
  3. It is to receive blood from auricles
  4. None of the above

Answer: 2

Q7. Arteries are thick walled, because

  1. They are without valves
  2. They are to pump blood
  3. The blood flows with jerks in them
  4. They have oxygenated blood

Answer: 3

Q8. The name of pace maker is

  1. S-A node
  2. A-V node
  3. Parasympathetic nervous system
  4. None of the above

Answer: 1

Q9. Which helps in blood clotting

  1. Sodium
  2. Bilirubin
  3. Fibrinogen
  4. None of the above

Answer: 3

Q10. A portal system is one in which

  1. A vein starts from an organ and ends up in heart
  2. A vein starts from an organ and ends up in another organ
  3. A vein starts from heart and ends up in lungs
  4. None of the above

Answer: 2

Q11. Cells which help in stopping the flow of blood are

  1. RBC
  2. WBC
  3. Thrombocytes/Blood platelets
  4. None of the above

Answer: 3

Q12. The coagulation of blood occurs due to

  1. Destruction of RBC
  2. Destruction of WBC
  3. Destruction of lymph
  4. Destruction of blood platelets

Answer: 4

Q13. The metal essential for haemoglobin formation is

  1. Mg++
  2. Na+
  3. Fe++
  4. Cu++

Answer: 3

Q14. The antibodies combat with antigens by

  1. Neutralization
  2. Precipitation
  3. Agglutination
  4. All the above

Answer: 4

Q15. A person with antigen A in RBC and antibody b in plasma

  1. Belongs to blood group A
  2. Belongs to blood group B
  3. Belongs to blood group O
  4. Belongs to blood group AB

Answer: 1

Q16. Blood is

  1. Alkaline
  2. Acidic
  3. Neutral
  4. None of the above

Answer: 1

Q17. Carotid artery carries

  1. Deoxygenated blood to brain
  2. Oxygenated blood to brain
  3. Oxygenated blood to heart
  4. None of the above

Answer: 2

Q18. Function of S-A node is

  1. Muscular pain
  2. Contraction of lungs
  3. Heart beat
  4. None of the above

Answer: 3

Q19. The largest corpuscle in the blood is

  1. Basophil
  2. Acidophil
  3. Monocyte
  4. Lymphocyte

Answer: 3

Q20. Thrombokinase is produce in

  1. RBC
  2. WBC
  3. Blood vessels
  4. Blood clotting

Answer: 4

Q21. Hypophysial portal system is present in

  1. Frog
  2. Rabbit
  3. Humans
  4. All the above

Answer: 4

Q22. Cells which help in the transportation of O2 are

  1. WBC
  2. Leucocytes
  3. RBC
  4. Thrombocytes

Answer: 3

Q23. The respiratory pigment present in the RBC of vertebrate blood is called

  1. Haemoglobin
  2. Haematin
  3. Haematochrome
  4. Erythrocyanin

Answer: 1

Q24. Which of the following is termed as the ‘grave yard’ of RBC

  1. Liver
  2. Spleen
  3. Kidney
  4. Bone marrow

Answer: 2

Q25. In case of active immunity

  1. Killed pathogens are inoculated
  2. Antibodies are injected
  3. Antitoxins are injected
  4. All the above

Answer: 1

Q26. Antigens produced by viruses are called

  1. Muton
  2. Virion
  3. Cistron
  4. Lysins

Answer: 2

Q27. Hardening of the wall of small arteries is known as

  1. Thrombosis
  2. Arteriosclerosis
  3. Atherosclerosis
  4. Heart attack

Answer: 2

Q28. Narrowing of lumen of artery because of deposition of fats is called

  1. Thrombosis
  2. Atherosclerosis
  3. Arteriosclerosis
  4. Myocardial infarction

Answer: 2

Q29. In mammals the opening of post caval in the right auricle is guarded by

  1. Mitral valve
  2. Thebesius valve
  3. Eustachius valve
  4. Bicuspid valve

Answer: 3

Q30. The chief difference between the erythrocytes of man and frog is

  1. Human erythrocytes have more haemoglobin
  2. Human erythrocytes have more nuclei
  3. Human erythrocytes have no nuclei
  4. Human erythrocytes have less haemoglobin

Answer: 3

Q31. The coagulation of blood occurs due to

  1. Destruction of erythrocytes
  2. Destruction of leucocytes
  3. Change of fibrinogen into fibrin
  4. Formation of serum

Answer: 3

Q32. Safe and effective means of producing artificial immunity against small pox by vaccine was first discovered by

  1. Edward Jenner
  2. Haffkine
  3. Dr. Salk
  4. L. Pasteur

Answer: 1

Q33. Sometimes RBCs form a pile or stack known as

  1. Lacuna
  2. Islet
  3. Roulleaux
  4. Canaliculi

Answer: 3

Q34. Bundle of His is found in

  1. Heart
  2. Auricles
  3. Ventricle
  4. Sinus venosus

Answer: 3

Q35. Universal donors have no antigens in RBC’s but have both antibodies a and b. They belong to blood group

  1. A
  2. B
  3. Ab
  4. O

Answer: 4

Q36. The instrument used for measuring blood pressure is known as

  1. ECG
  2. Stethoscope
  3. Sphygmomanometer
  4. EEG

Answer: 3

Q37. The ECG is used to detect

  1. Heart attack
  2. Heart block
  3. Coronary thrombosis
  4. All the above

Answer: 4

Q38. Cords of Billroth are blood spaces found in

  1. Spleen
  2. Tonsils
  3. Liver
  4. Kidneys

Answer: 1

Q39. Which of the following has least urea

  1. Pulmonary vein
  2. Hepatic portal vein
  3. Hepatic vein
  4. Renal vein

Answer: 4

Q40. Cardiac output/min during normal working in man is about

  1. 2 liters
  2. 5 liters
  3. 10 liters
  4. 20 liters

Answer: 2

Q41. Formation of blood corpuscles is known as

  1. Haemolysis
  2. Rouleaux
  3. Haemopoiesis
  4. Phagocytosis

Answer: 3

Q42. Squeezing of leucocytes out from the capillary walls to fight foreign agents is known as

  1. Diapedesis
  2. Diapanse
  3. Diaphysis
  4. Diakinesis

Answer: 1

Q43. To store blood some anticoagulant is added

  1. NaCl
  2. Sodium oxalate
  3. KCL
  4. Thromboplastin

Answer: 2

Q44. Blood does not transport O2 in

  1. Man
  2. Frog
  3. Cockroach
  4. Pheretima

Answer: 3

Q45. Blood circulation that starts as capillaries and terminate as capillaries is called

  1. Hepatic circulation
  2. Portal circulation
  3. Renal circulation
  4. Lymphatic circulation

Answer: 2

Q46. After vaccination the body builds up

  1. Antitoxins
  2. Toxins
  3. Antibodies
  4. Antigens

Answer: 3

Q47. Which has the thickest wall

  1. Right auricle
  2. Right ventricle
  3. Left auricle
  4. Left ventricle

Answer: 4

Q48. Largest erythrocyte in vertebrate measuring about 30µ in diameter are found in

  1. Elephant
  2. Horse
  3. Amphiuma
  4. Lion

Answer: 3

Q49. Leucopaenia is the condition in which

  1. The total number of leucocytes in which below 5000/cu mm
  2. The total number of leucocytes increases above 6000/cu mm
  3. Bone marrow is destroyed
  4. Formation of leucocytes stops

Answer: 1

Q50. The amount of water present in blood plasma is

  1. 60 %
  2. 70%
  3. 80 %
  4. 90 %

Answer: 4

Q51. The volume of blood present in an adult human is

  1. 10 liters
  2. 5 liters
  3. 2 liters
  4. 1liters

Answer: 2

Q52. The major proteins of blood plasma are

  1. Albumin, globulin and fibrinogen
  2. Collagen, elastin and fibrinogen
  3. Albumin, glutelin and p-protein
  4. Actin, myosin and tubulin

Answer: 1

Q53. ESR (erythrocyte sedimentation rate) is meant for knowing

  1. Degree of disease
  2. Erythrocyte count
  3. Study of plasma
  4. Calculation of haemoglobin

Answer: 1

Q54. Thromboplastin is produced by

  1. Damaged tissue
  2. Blood platelets
  3. Both blood platelets and damaged tissues
  4. Prothrombin

Answer: 3

Q55. Blood groups agglutinogens A and B are found

  1. In plasma
  2. On WBCs
  3. On RBCs
  4. On blood platelets

Answer: 3