Animal Types Questions and Answers

Animal Types MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. According to Darwin one acre of land may contain

About 100,000 earth warms

About 50,000 earth warms

About 20,000 earth warms

None of the above

Answer: 2

Q2. The most common earth warm of India is

Pheretima communissima

Eutyphacus

Pheretima posthuma

Lumbricus

Answer: 3

Q3. In earth worm, pharyngeal nephridia begin from behind segments

4, 5 and 6

5, 6 and 7

6, 7 and 8

3, 4 and 5

Answer: 1

Q4. In earth worm the septal nephridia begin from behind segments

18

17

15

13

Answer: 3

Q5. Chaeta of Pheretima is about

0.025 mm long

0.25 mm long

0.5 mm long

2.5 mm long

Answer: 2

Q6. Respiratory pigment in Pheretima is present in

Erythrocyts

Plasma

Yellow cells

Mucocytes

Answer: 2

Q7. Function of ampulla of spermatheca is

To store sperms

To nourish sperms

To secrete sticky material during copulation

None of the above

Answer: 2

Q8. The nature of chaetae of Earth worm is

Chitin

Cellulose

Protein

Chitin and sclera protein

Answer: 4

Q9. Integumentary nephridia of Earth worm occur in

All segments except the first two

First two segments of the body

First fifteen segments

All the segments

Answer: 1

Q10. In Earth worm, the spermathecae occur in

4-7 segments

5-8 segments

6-9 segments

7-10 segments

Answer: 3

Q11. Intestinal caeca of Earth worm lie between

22-26 segments

20-24 segments

14-16 segments

33-36 segments

Answer: 1

Q12. Coelomic fluid of Pheretima is

Acidic

Watery

Oily

Alkaline

Answer: 4

Q13. Erythrocytes of Pheretima contain

Haemoglobin

Erythrocruorin

Haemocyanin

Erythrocytes are absent

Answer: 4

Q14. Blood of Pheretima is

Red

Blue

Colourless

None of the above

Answer: 1

Q15. Circulatory system of Pheretima is of

Open type

Closed type

Both

None

Answer: 2

Q16. Body cavity Earth worm is

Schizocoel

Enterocoel

Pseudocoel

None of the above

Answer: 1

Q17. In Earth worm, setae do not occur in the region of

Prostomium (presegmental region) and peristomium (first segment)

Anal segment

Clitellum (14-16 segments)

All the above

Answer: 4

Q18. Dorsal pores of Earth worm do not occur in the region of

First eleven and last annulus

14-16 annuli

100-110 annusli

26-40 segments

Answer: 1

Q19. Dorsal pores of Earth worm are meant for passage of

Coelomic fluid

Blood

Waste materials

Gametes

Answer: 1

Q20. Pheretima is

Ammonotelic

Uricotelic

Ureotelic

None of the above

Answer: 3

Q21. Gustatoreceptors of Pheretima are present

In the buccal cavity

In the prostomium

In the peristomium

None of the above

Answer: 1

Q22. Oxygen is carried from skin to different parts of body in Earth worm by

Blood Plasma

Blood corpuscles

Both A and B

A special pigment called haemocyanin

Answer: 1

Q23. Number of Pheretima species found in India is

7

13

25

31

Answer: 2

Q24. Earth worm is

Nocturnal

Diurnal

Aquatic

All the above

Answer: 1

Q25. Pheretima is

Arboreal

Scansorial

Fossorial

Cursorial

Answer: 3

Q26. In Earth worm a septum is absent in the region of gizzard. It is

  1. 6/7
  2. 8/9
  3. 9/10
  4. B or C

Answer: 4

Q27. Nephridiopores of Earth worm occur in segments

  1. All segments
  2. All segments except first two
  3. All segments except first two and last
  4. All except clitellum, first two and last segment

Answer: 3

Q28. Nephridiopores present over the body of Earth worm belong to

  1. Integumentary nephridia
  2. Septal nephridia
  3. Pharyngeal nephridia
  4. Peptonephridia

Answer: 1

Q29. Phaosome is present in Earth worm in connection with

  1. Gustatory receptors
  2. Photoreceptors
  3. Olfactoreceptors
  4. Thigmoreceptors

Answer: 2

Q30. Number of ovaries present in Earth worm is

  1. One
  2. Two
  3. Four
  4. Eight

Answer: 2

Q31. Number of testes in Earth worm is

  1. One
  2. Two
  3. Four
  4. Eight

Answer: 3

Q32. In Earth worm, typhlosole is component of

  1. Male reproductive system
  2. Female reproductive system
  3. Stomach
  4. Intestine

Answer: 4

Q33. Stomach of Earth worm has glands

  1. Digestive
  2. Calcareous
  3. Endocrine
  4. Both A and B

Answer: 4

Q34. Hemoglobin and cells are formed in Earth worm from

  1. Lateral hearts
  2. Laterooesophageal hearts
  3. Blood glands
  4. Ventral blood vessel

Answer: 3

Q35. Salivary glands of Cockroach open at

  1. Buccal cavity
  2. Hypopharynx
  3. Epipharynx
  4. Pharynx

Answer: 1

Q36.the basal segment of antenna is called

  1. Scape
  2. Pedicel
  3. Clypeus
  4. Frons

Answer: 2

Q37. Egg of Cockroach is

  1. Mesolecithal
  2. Centrolecithal
  3. Teloecithal
  4. Alecithal

Answer: 2

Q38. In Cockroach, ootheca is formed by secretion of

  1. Phallic gland
  2. Mushroom gland
  3. Colleterial gland
  4. All the above

Answer: 3

Q39. In Cockroach an ovary is formed of ovarioles

  1. 4
  2. 6
  3. 8
  4. 10

Answer: 3

Q40. Cockroach has a stomadaeal valve between

  1. Crop and gizzard
  2. Gizzard and mesenteron
  3. Mesenteron and ileum
  4. Ileum and colon

Answer: 2

Q41. In Cockroach sclerites are joined by

  1. Terga
  2. Sterna
  3. Pleura
  4. Arthrodial plates

Answer: 4

Q42. Mouth of Cockroach is

  1. Prognathous
  2. Hypognathous
  3. Orthognathous
  4. Opisthognathous

Answer: 2

Q43. Labrum in Cockroach is

  1. Upper lip
  2. Lower lip
  3. Jaw
  4. Tongue

Answer: 1

Q44. Head capsule of Cockroach is formed of segments

  1. 1
  2. 2
  3. 4
  4. 6

Answer: 4

Q45. Thorax of Cockroach has segments

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four

Answer: 3

Q46. Locomotor centre of the body of an insect is

  1. Brain
  2. Head
  3. Thorax
  4. Abdomen

Answer: 3

Q47. Nervures occur in

  1. Nerve fibres
  2. Wings
  3. Tarsus
  4. Femur

Answer: 2

Q48. Number of sterna visible in female Cockroach is

  1. Ten
  2. Nine
  3. Eight
  4. Seven

Answer: 4

Q49. Number of sterna visible in male Cockroach is

  1. Nine
  2. Ten
  3. Eight
  4. Eleven

Answer: 1

Q50. Terga visible in male Cockroach is

  1. Ten
  2. Nine
  3. Eight
  4. Seven

Answer: 2

Q51. First pair of wings of Cockroach are

  1. Tegmina attached to mesothorax
  2. Elytra attached to mesothorax
  3. Tegmina attached to prothorax
  4. Tegmina attached to metathorax

Answer: 1

Q52. Tegmina are

  1. Used in flight
  2. Function as wings covers
  3. Not used in flight
  4. Both B and C

Answer: 4

Q53. Acoustic organs of Cockroach are located over

  1. Anal styles
  2. Fenestrae
  3. Anal cerci
  4. Filament part of antennae

Answer: 3

Q54. Brood pouch is formed in female Cockroach by

  1. Seventh sternum
  2. Eighth sternum
  3. Ninth sternum
  4. All the above

Answer: 1

Q55. Oenocytes occur in

  1. Blood
  2. Epidermis
  3. Malpighian tubules
  4. Crop

Answer: 2

Q56. Oenocytes secrete

  1. Epicuticle
  2. Exocuticle
  3. Endocuticle
  4. All the above

Answer: 1

Q57. Trichogen cells of epidermis of Cockroach produce

  1. Exocuticle
  2. Endocuticle
  3. Bristles
  4. Membrane around occurs on

Answer: 3

Q58. Anus in Cockroach occurs on

  1. Tenth sternum
  2. Dorsal surface of 10th tergum
  3. Ventral surface of 10th tergum
  4. Ninth sternum

Answer: 3

Q59. Female genital aperture of Cockroach occurs over

  1. Eighth sternum
  2. Seventh sternum
  3. Ninth sternum
  4. Between 9th sternum and 10th tergum

Answer: 1

Q60. Anal styles are characteristic of

  1. Cockroach
  2. Male cockroach
  3. Female cockroach
  4. Nymph of Cockroach

Answer: 2