Anatomy of Plant Parts Questions and Answers

Anatomy of Plant Parts MCQ (Multiple Choice Questions and Answers)

Q1. When secondary growth occurs, girth of stem increase, Cambial ring increase in diameter due to

  1. Periclinal division and radial elongation of cambial cells
  2. Anticlinal division and radial elongation of cambial cells
  3. Both periclinal and anticlinal division and radial elongation of cambial cells
  4. Radial elongation of cambial cells alone

Answer: 2

Q2. Interfascicular cambium is situated

  1. Between xylem and phloem
  2. Between vascular bundles
  3. Outside the vascular bundles
  4. Inner side of the vascular bundles

Answer: 2

Q3. Inter-fascicular cambium is formed the cells of

  1. Cortex
  2. Pith
  3. Pericycle
  4. Medullary rays

Answer: 4

Q4. Bulliform or motor cells are present on

  1. Root
  2. Stem
  3. Isobilateral leaf
  4. Dorsiventral leaf

Answer: 3

Q5. Bulliform cells differ from other cells in bing

  1. Large, thin walled, vacuolated containing water
  2. Large, thick walled, contain abundant chloroplasts
  3. Small, thick walled, contain starch
  4. Small, thin-walled, contain calcium oxalate

Answer: 1

Q6. The formation of annual rings in dicot stems mainly depends upon difference in

  1. Formation of unequal quantities of xylem and phloem
  2. Activity of vascular cambium due to seasonal variations
  3. Activity of cork cambium due to seasonal variations
  4. Formation of unequal quantities of sapwood and heart wood

Answer: 2

Q7. Each annual ring or growth ring consists of two strips of

  1. Autumn wood and spring wood
  2. Heart wood and sap wood
  3. Xylem and phloem
  4. Cork and cortex

Answer: 1

Q8. In the veins of leaves, the phloem is situated towards

  1. Upper epidermis
  2. Lower epidermis
  3. All around the xylem
  4. Lateral to xylem

Answer: 2

Q9. In spring (rainy summer), the activity of vascular cambium is

  1. More
  2. Less
  3. Normal
  4. None of the above

Answer: 1

Q10. Alternate name of heart wood is

  1. Duramen
  2. Alburnum
  3. Primary xylem
  4. Spring wood

Answer: 1

Q11. Heart wood is

  1. Outer part of secondary xylem
  2. Inner part of secondary xylem
  3. Outer part of secondary phloem
  4. Inner part of secondary phloem

Answer: 2

Q12. The wood of commerce is

  1. Sap-wood (laburnum)
  2. Heart wood (duramen)
  3. Spring wood
  4. Autumn wood

Answer: 2

Q13. The endarch condition is characteristic of

  1. Root
  2. Stem
  3. Leaves
  4. Petiole

Answer: 2

Q14. Dicot root differs from monocot root in

  1. Fewer number of radial vascular bundles with small pith
  2. Large number of radial vascular bundles with large pith
  3. Fewer number of radial vascular bundles with large pith
  4. Large number of radial vascular bundles with small pith

Answer: 1

Q15. Multiseriate vascular rays are present opposite the protoxylem in old

  1. Dicot stems
  2. Dicot roots
  3. Monocot stems
  4. Monocot roots

Answer: 2

Q16. Passage cells are present in

  1. Cortex
  2. Pericycle
  3. Pith
  4. Endodermis

Answer: 4

Q17. Which one of the following has dead cells

  1. Collenchymas
  2. Chlorenchyma
  3. Periderm
  4. Endodermis

Answer: 3

Q18. The outer cellular complex present on the outside of those stems and roots which have undergone secondary growth is

  1. Periderm
  2. Epiblema
  3. Phelloderm
  4. Phellogen

Answer: 1

Q19. Pericycle that gives rise to lateral roots is made of

  1. Meristematic cells
  2. Parenchyma cells
  3. Collenchymas cells
  4. Lateral meristem

Answer: 2

Q20. Pith and cortex of the stem are parts of

  1. Dermal tissue system
  2. Vascular tissue system
  3. Ground tissue system
  4. Epidermal tissue system

Answer: 3

Q21. Age cannot be determined by containing rings in the trees of

  1. Temperate deciduous forests
  2. Temperate evergreen forests
  3. Tropical deciduous forests
  4. Tropical evergreen forests

Answer: 4

Q22. Central resin-clogged secondary xylem is

  1. Central wood
  2. Heart wood
  3. Alburnum
  4. Hardwood

Answer : 2

Q23. A vascular bundle having both xylem and phloem is

  1. Concentric
  2. Collateral
  3. Radial
  4. Conjoint

Answer : 4

Q24. Primary stem is

  1. Main stem
  2. Stem having distinct nodes
  3. Stem having only primary tissues
  4. Stem having branches

Answer : 3

Q25. Oldest part of phloem in a dicot stem is situated just

  1. Outside vascular cambium
  2. Inner to primary cortex
  3. Inner to vascular cambium
  4. Between periderm and primary cortex

Answer : 2

Q26. Inner-most layer of cortex is

  1. Pericycle
  2. Endodermis
  3. Cutinized
  4. Suberised

Answer : 2

Q27. Ground tissue having differentiated concentric layers is found in

  1. Dicot leaf
  2. Monocot leaf
  3. Dicot stem
  4. Monocot stem

Answer : 3

Q28. Cortex lies between

  1. Epidermis and endodermis
  2. Endodermis and pith
  3. Hypodermis and endodermis
  4. Epidermis and stele

Answer : 4

Q29. Starch sheath is

  1. Endodermis of stem
  2. Outer cortex
  3. Storage cortex
  4. Covering of vascular bundle

Answer : 1

Q30. Endodermis is not differentiated in

  1. Monocot root
  2. Dicot root
  3. Monocot stem
  4. Dicot stem

Answer : 3

Q31. Fibrovascular bundles or vascular bundles covered by sclerenchymatous sheath are found in

  1. Monocot leaf
  2. Monocot stem
  3. Monocot root
  4. Dicot stem

Answer : 2

Q32. A T.S. of dicot stem shows

  1. Vascular bundles arranged in a ring
  2. Scattered vascular bundles
  3. Closed vascular bundles
  4. Radial vascular bundles

Answer : 1

Q33. Open vascular bundles are called so because

  1. They possess protoxylem towards the pith
  2. There is no cambium
  3. A cambium is present between phloem and xylem
  4. Phloem is found on both outer and inner sides of xylem

Answer : 3

Q34. Number of cambial strips in a vascular bundle of Cucurbita stem is

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer : 2

Q35. Secondary growth is the production of

  1. New tissue from intercalary meristem
  2. New conducting cells
  3. New tissue from lateral meristem
  4. New ground cells

Answer : 3

Q36. Xylem and phloem occurring on the same radius constitute a vascular bundle called

  1. Radial
  2. Conjoint
  3. Collateral
  4. Bicollateral

Answer : 3

Q37. In stem, cork cambium originates from some

  1. Outer cells of cortex
  2. Fascicular and interfascicular cambium
  3. Inner cells of cortex
  4. Endodermis

Answer : 1

Q38. Complementary cells of lenticels develop from

  1. Phellem
  2. Phelloderm
  3. Endodermis
  4. Phellogen

Answer : 4

Q39. Complementary cells of lenticels are

  1. Compact and suberised
  2. Loose and suberised
  3. Compact and lignified
  4. Loose and lignified

Answer : 2

Q40. Many grass leaves are capable of folding and unfolding due to

  1. Parallel veins
  2. Isobilateral
  3. Thin lamina
  4. Bulliform cells

Answer : 4

Q41. Cucurbita stem is an exceptional dicot stem because it has

  1. Bicollateral bundles
  2. Bicollateral bundles have and several layered thick pericycle
  3. Bicollateral bundles and hollow centre
  4. Bicolateral bundles arranged in two alternate rings

Answer : 4

Q42. Vascular bundles possess prominent sclerenchymatous sheaths in

  1. Monocot stem
  2. Dicot stem
  3. Monocot root
  4. Dicot root

Answer : 1

Q43. Major function of cortex is

  1. Conduction of water
  2. Storage of water
  3. Storage of food
  4. Strength

Answer : 3

Q44. A dorsiventral leaf has

  1. Palisade tissue on both sides
  2. Spongy tissue on both sides
  3. Palisade tissue on upper side and spongy tissue on lower side
  4. Spongy tissue on upper side and palisade tissue on lower side

Answer : 3

Q45. In autumn, cambium is

  1. Inactive
  2. Less active
  3. More active
  4. Killed

Answer : 2

Q46. Annual rings can be useful for indicating age of the tree

  1. Dicot of equatorial region
  2. Monocot of equatorial region
  3. Dicot of temperate region
  4. Monocot of temperate area

Answer : 3

Q47. In most cases lower leaf epidermis can be more easily peeled as compared to upper epidermis because

  1. Lower epidermis has fewer stomata
  2. Lower epidermis has more stomata
  3. Upper epidermis has fewer stomata
  4. Upper epidermis has more stomata

Answer : 2

Q48. Autumn wood is distinguishable from spring wood in having

  1. Narrow tracheary elements
  2. Broader tracheary elements
  3. Lighter colour
  4. Cambium

Answer : 1

Q49. Vascular strand having numerous scattered fibrovascular bundles is

  1. Eustele
  2. Atactostale
  3. Polycyclic stele
  4. Dictyostele

Answer : 2

Q50. A cavity present in vascular bundles of Maize is formed by

  1. Degeneration of xylem parenchyma
  2. Replacement of phloem parenchyma
  3. Disruption of protoxylem
  4. Dissolution of cells between metaxylem vessels

Answer : 3