Multiple Choice Questions and Answers on Airport Engineering Questions and Answers

01. For supersonic transport aircraft, the minimum turning radius of taxiway is

(A) 60 m
(B) 120 m
(C) 180 m
(D) 240 m

Answer: Option C

02. The width and interval of transverse centre line bars along the extended centre line of runway, in approach lighting system are

(A) 3 m and 30 m
(B) 4.2 m and 30 m
(C) 4.2 m and 50 m
(D) 3 m and 45 m

Answer: Option B

03. In an airport, if 4 groups of 5 gates each located well separated are considered for traffic and the future to present traffic ratio is 3, then the total requirement of future gates will be

(A) 32
(B) 36
(C) 44
(D) 68

Answer: Option B

04. The runway length after correcting for elevation and temperature is 2845 m. If the effective gradient on runway is 0.5 percent then the revised runway length will be

(A) 2845 m
(B) 2910 m
(C) 3030 m
(D) 3130 m

Answer: Option C

05. As per ICAO recommendation, the rate of change of longitudinal gradient per 30 m length of vertical curve for A and B type of airports is limited to a maximum of

(A) 0.1 %
(B) 0.2 %
(C) 0.3 %
(D) 0.4 %

Answer: Option A

06. According to ICAO, all markings on the runways are

(A) Yellow
(B) White
(C) Black
(D) Red

Answer: Option B

07. The length of runway under standard conditions is 2000 m. The elevation of airport site is 300 m. Its reference temperature is 33.05°C. If the runway is to be constructed with an effective gradient of 0.25 percent, the corrected runway length will be

(A) 2500 m
(B) 2600 m
(C) 2700 m
(D) 2800 m

Answer: Option C

08. Which of the following is used for servicing and repairs of the aircraft?

(A) Apron
(B) Hanger
(C) Terminal building
(D) Holding apron

Answer: Option B

09. The minimum width of clearway is

(A) 50 m
(B) 100 m
(C) 150 m
(D) 250 m

Answer: Option C

10. The cruising speed of the aircraft is 500 kmph. If there is a head wind of 50 kmph, then the air speed and ground speed of the aircraft respectively will be

(A) 450 kmph and 500 kmph
(B) 500 kmph and 450 kmph
(C) 450 kmph and 450 kmph
(D) 500 kmph and 500 kmph

Answer: Option A

11. The size of landing area for multi engine helicopters operating under 1 FR conditions is

(A) 22.5 m × 22.5 m
(B) 30 m × 30 m
(C) 22.5 m × 30 m
(D) 60 m × 120 m

Answer: Option D

12. The slope of the transitional surface for A, B and C type of runway shall be

(A) 1 : 5
(B) 1 : 7
(C) 1 : 10
(D) 1 : 12

Answer: Option B

13. Castor angle is defined as the angle

(A) Formed by the longitudinal axis of the aircraft and the direction of movement of the nose gear
(B) Between the direction of wind and the longitudinal axis of the runway
(C) Between the true speed of the aircraft and the crosswind component
(D) Between the horizontal and the fuselage axis

Answer: Option A

14. Zero fuel weight of an aircraft is:

(A) Equal to empty operating weight
(B) Equal to maximum landing weight
(C) Less than empty operating weight
(D) Equal to sum of empty operating weight and the maximum pay load

Answer: Option D

15. If the monthly mean of average daily temperature for the hottest month of the year is 25°C and the monthly mean of the maximum daily temperature of the same month of the year is 46°C, the airport reference temperature is

(A) 32°C
(B) 35.5°C
(C) 48°C
(D) 25°C

Answer: Option C

16. Wing loading of an aircraft is

(A) Load of the wings
(B) Gross total weight of the aircraft/ load of the wings
(C) Gross total weight of the aircraft/ wing area
(D) Gross total weight of the aircraft/total available H.P of engines

Answer: Option C

17. The main disadvantage of angle nose out parking configuration of aircraft is that the

(A) Aircraft rear loading door is far away from terminal building.
(B) Hot blast is directed towards the terminal building
(C) Overall apron area required is more
(D) All the above

Answer: Option B

18. The air is blowing at a speed of 75 knots in the direction of the aircraft flying at a ground speed of 775 knots. The air speed of the aircraft, is

(A) 775 knots
(B) 75 knots
(C) 850 knots
(D) 675 knots

Answer: Option D

19. Maximum gross takeoff weight of an aircraft is

(A) Equal to the maximum structural landing weight (B) Less than the maximum structural landing weight (C) More than the maximum structural landing weight (D) Equal to the empty operating weight plus the payload

Answer: Option C

20. Pick up the correct statement from the following:

(A) Minimum turning radius of aircrafts decides the size of the apron and the radius of the curves at taxi-ends
(B) Take off and landing distances for an aircraft, determine the minimum runway length
(C) The length of the normal haul of the air craft decides the frequency of operation
(D) All the above

Answer: Option D

21. As per ICAO, the minimum basic runway length for A and E type of airport will be

(A) 1500 m and 600 m
(B) 2100 m and 750 m
(C) 1500 m and 750 m
(D) 2100 m and 600 m

Answer: Option D

22. Pick up the correct statement from the following:

(A) Runway edge from the landing side, is called threshold
(B) Localizer indicates to the pilot his position with respect to the proposed alignment
(C) The glide slope indicates the correct angle of descent
(D) All the above

Answer: Option D

23. Assertion A : The ratio of arriving and departing aircrafts influences the airport Capacity: Reason R : Landing operation is generally given priority over the taking off operation. Select your answer based on the coding system given below:

(A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R is true and R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

Answer: Option A

24. A gradient of + 0.08% is followed by a gradient of – 0.07%. If the permissible rate of change of grade is 0.003 per 30 metres, the length of the transition curve, is

(A) 150 m
(B) 140 m
(C) 160 m
(D) 175 m

Answer: Option A

25. The total length of a runway is 1000 m. The elevation at distance 0,200 m, 400 m, 600 m, 800 m and 1000 m are 100.0 m, 99.2 m, 101.0 m, 101.8 m, 101.4 m and 101.0 m respectively. The effective gradient of runway will be.

(A) 0.10 %
(B) 0.26 %
(C) 0.43 %
(D) 0.65 %

Answer: Option B

26. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) L.O.M. is installed at 7.2 km from the threshold
(B) L.M.M. is installed at 1.0 km from the threshold
(C) Localizer antenna is installed at 300 m from the other end of the runway
(D) Glide slope antenna is installed at the centre of the runway about 150 m on one side

Answer: Option D

27. As per UK design criteria, if LCN of aircraft is between 1.25 to 1.5 times the LCN of pavement, then the number of movements allowed are

(A) Zero
(B) 300
(C) 3000
(D) Unrestricted

Answer: Option B

28. Effective length of a runway is the distance between

(A) Ends of the runway
(B) Point of intersection of the obstruction clearance line and the extended plane of the runway surface, and the other end of the runway
(C) Point of intersection of the glide path and the extended plane of the runway surface and the other end of the runway
(D) Ends of the clear way on either side

Answer: Option B

29. Consider the following statements: Wind rose diagram is used for the purposes of 1. Runway orientation 2. Estimating the runway capacity 3. Geometric design of holding apron of these statements

(A) 1 and 2 are correct
(B) 2 and 3 are correct
(C) 1 and 3 are correct
(D) 1 alone is correct

Answer: Option D

30. The length of a runway under standard atmospheric conditions is 1800 m. If the actual reduced level of the site is 1200 m, the design length of the runway is

(A) 2360 m
(B) 2460 m
(C) 2560 m
(D) 2660 m

Answer: Option C

31. Calm period is the percentage of time during which wind intensity is less than

(A) 4.8 kmph
(B) 6.4 kmph
(C) 8.0 kmph
(D) 9.6 kmph

Answer: Option B

32. For the proposed air port, the survey project provides

(A) Master plan
(B) Topographic plan
(C) Grading plan
(D) All the above

Answer: Option D

33. An airport has 4 gates. If the weighted average gate occupancy time is 30 minutes and gate utilisation factor is 0.5, then the capacity of the gate will be

(A) 1 aircraft per hour
(B) 2 aircrafts per hour
(C) 4 aircrafts per hour
(D) 16 aircrafts per hour

Answer: Option C

34. The strength of winds is measured with the help of

(A) Beaufort scale
(B) Wind indicator
(C) Barometers
(D) None of these

Answer: Option A

35. As per ICAO recommendation, minimum width of safety area for instrumental runway should be

(A) 78 m
(B) 150 m
(C) 300 m
(D) 450 m

Answer: Option C

36. Pick up the correct statement from the following:

(A) F.I.R. stands for flight information regions
(B) Radius of control area is 160 km
(C) Radius of control zone is 40 km
(D) All the above

Answer: Option D

37. For determining the basic runway length, the landing case requires that aircraft should come to a stop within p % of the landing distance. The value of p is

(A) 40 %
(B) 50 %
(C) 60 %
(D) 75 %

Answer: Option C

38. According to the International Civil Aviation Organisation (I.C.A.O.) the strength of runway pavements, have been coded by

(A) Seven English alphabets
(B) Last Seven English alphabets
(C) First Seven English alphabets
(D) First seven numbers

Answer: Option D

39. Which of the following is an example of failure in flexible pavements?

(A) Alligator cracking
(B) Mud pumping
(C) Warping cracks
(D) Shrinkage cracks

Answer: Option A

40. For night landing, the thresholds are lighted

(A) Green
(B) Red
(C) White
(D) Yellow

Answer: Option A

41. In approach areas of runways equipped with instrumental landing facilities any object within 4.5 km distance from runway end shall be considered as an obstruction if its height is more than

(A) 20 m
(B) 30 m
(C) 45 m
(D) 51 m

Answer: Option B

42. Pick up the correct statement from the following:

(A) Tar concrete pavements are suitable if fuel spillage occurs
(B) Rubberised tar concrete hot blast as well as spillage
(C) Epoxy asphalt concrete sets in very small time
(D) All the above

Answer: Option D

43. The engine failure case for determining the basic runway length may require

(A) Only clearway
(B) Only stop way
(C) Either a clearway or a stop-way
(D) Either a clearway or a stop-way or both

Answer: Option D

44. The maximum value of the angle of turning of the nose gear large jet aircrafts, is limited to

(A) 20°
(B) 30°
(C) 45°
(D) 60°

Answer: Option D

45. Assertion A : Airport capacity during IFR conditions is usually less than that during VFR conditions. Reason R: During clear weather condition (VFR), the aircrafts on final approach to runway can be spaced closer during poor visibility conditions. Select your answer based on the coding system given below:

(A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R is true but R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

Answer: Option A

46. The landing and takeoff of the air craft is made against the direction of wind. In no case the centre line of the runway should make an angle with the wind direction exceeding

(A) 10°
(B) 20°
(C) 30°
(D) 40°

Answer: Option C

47. Consider the following statements regarding ICAO recommendation for correction to basic runway length

1. The basic runway length should be increased at the rate of 7 percent per 300 m rise in elevation above the mean sea level.

2. The basic runway length after having been corrected for elevation should be further increased at the rate of 1 percent for every 1°C rise in airport reference temperature above the standard atmospheric temperature at that elevation.

3. The runway length after having been corrected for elevation and temperature should be further increased at the rate of 20% for every 1 percent of effective gradient.

Of these statements

(A) 1 and 2 are correct
(B) 2 and 3 are correct
(C) 1 and 3 are correct
(D) 1, 2 and 3 are correct

Answer: Option A

48. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) Channelization of pavement is caused by constant use of tri-cycle gears of aircraft
(B) Blast pads are used over cohesionless soils to resist erosion due to tremendous speed of the jet blast
(C) Over-run areas of at least 300 m length on either side of the runway are provided
(D) None of these

Answer: Option D

49. As per ICAO, for A, B, and C type of airports, maximum effective, transverse and longitudinal grades in percentage respectively are

(A) 1.0, 1.5 and 1.5
(B) 1.0, 1.5 and 2.0
(C) 1.5, 1.5 and 2.0
(D) 2.0, 2.0 and 2.0

Answer: Option A

50. The meteorological condition which influences the size and location of an air port is

(A) Atmosphere pressure
(B) Air density
(C) Reduced level
(D) All the above

Answer: Option D